Thursday, November 20, 2008

saat kepulangan cuti sem...

alhamdulillah.....berakhir nye final,maka berakhirnye sesi pengajian sem ini....terasa cepat masa berlalu...sekrg dah nak cuti plak...pelbagai pengalaman,peristiwa n kenagn ditinggalkan...namun ttp d memory....pg td,terdengar je alunan merdu azan dr surau Al-Falah,ana terus bangun....siap sume tggjwb sebgai hamba kepadaNYA,ana terus pkir,nak wat ape ni...arini,ari last kat tanjung malm sblm balik k kmpg hlmn nun jauh sbrg lautan china selatan...pg ni last la kemas brg sume...erm..ni,dok tau nak kemas ape ag,jd bukak la blog,mcm2 blog ana bukak..sumer menarik,jd x la sia2 dok dpn lptp ni,bila ada tenet,,hehehe...pnglman dok cni,bnyk ngat...terasa kerdil brda kat cni...bnyk ilmu ana dpt,ana pelajari dr ore2 cni..bole la kecek kelatey ckit2..hehehe...tggal mkn budu n nasi kerabu je dok reti...cni gak,ramai sahabat2 yg alim ulama gtu,soleh wa solehah,dpt tgk cara hdup ore cni,bnyk la....mmg msh terasa jauh dr mereka...perasaan segan,kerdil sntiasa bersarang d hati tatkala berada d samping mereka...tp,buat blur je...dlm proses tu,ana muhasabah diri,tgk balik pada diri...apa yg ana dpt ubah,ana ubah walaupun bukan keseluruhan....persekitaran cukup mmpengruhi ana...kalu ore2 dan persekitaran tempat ana gtu,ana mudah terikut2...alhamdulillah...dtg cni,bnyk ana jumpe ore2 yg dpt mmpengaruhi ana.ana suke memerhati...walaupun kdg2 apa yg kite tgk x sama dgn hakikat sebenar..namun,kite sendiri leh nilai,mana yg kite rasa baik,kite ikut,..x salah meniru, asalkan betul pd tempt n keadaannya...ana bersyukur sgt kat cni,dpt gak kenal mcm2 ore...syukur sgt...kat cni,dpt rasakan,dpt tgk ore mcm ni,mcm tu...tgk tu,tgk ni...mcm2 la...seronok ngat...erm...sem depan,sem 6 dah...masa terus berlalu...dulu,masa sem 1,selalu trfkir,lama ag kat cni...tgk2 sekrg dah abih sem5.cepatkan...sem 7 plak,kami akan praktikum...erm..mcm mana la ye...saat2 awal berlatih utk menjd seorg insan yg bergelar guru,pendidik...dulu masa ROS 1,wat kat sekolah rendah..best ngat...kat ctu,dpt tgk ragam pelajar2 yg mcm2...yg kdg2 sush kite nak tafsirkan...masa tu,belajar mcm mana nak sampaikan ilmu,nak kawal kelas,nak berkomunikasi,nak mmhami rentak mereka...bnyk la,bnk bende nak kena fkir...tp,seronk kalu kite fkr balik..sem 6 ni nak wat ROS 2 lok...mcm mane ye...debor gak rase..yela,dah la kena hadapi pelajar2 sekolah menengah,...mcm2 cerita dgr dr akak2/abg2 senior pnglman mereka....namun,itu sume,kite kena hadapi gak...yg penting semangat kena ade,niat yg penting...wat kerana NYA..utk sampaikan ilmu,bukan saje memberi ilmu kegunaan dunia,malah utk akhirat...kite sbg guru bukan saje sekadar menyampaikan ilmu,malah tggjwb kite juga adalah utk melahrkan insan yang seimbang...sume tentu arif dah kan...hehehee...erm..bnyk dah celoteh ni...o.k la...nak layari blg2 lain lok,pahtu nak smbung kemas2,,,insyaAllah ptg ni berangkat p pudu,p airport,brmlm kat sana..sapa nak join,meh la..hahaha....keesokannya baru ana terbang pulg...doakn perjalanan nahnu(kami) ye..moga selamt sampai ke destinasi msg2..insyaAllah...salam u'tlah dr ana...semoga cuti ni kite sume dpt mengutip segala manfaat2 yg bole d kutip...ehehehe..k.la..salam...

0 comments:

Post a Comment