Friday, October 23, 2009

Hukum Memotong Kuku Ketika Haid

HUKUM MEMOTONG KUKU DAN RAMBUT KETIKA HAID


Sebagai seorang wanita muslimah, pelbagai perkara sentiasa diambilkira dalam memperlengkapkan diri sebagai muslimah sejati. Antara perkara yang paling titikberatkan ialah mengenai kebersihan. Kebersihan merupakan salah satu daripada cabang iman. Islam itu sendiri pada dasarnya suka pada keindahan. Bagi aspek kebersihan, wanita sentiasa mengalami masalah dalam beberapa perkara mengenai penjagaan kebersihan diri. Hal ini kerana, wanita terlalu unik penciptaannya :) Di sini, saya cuma ingin menyingkap mengenai salah satu kemusykilan dan sama-samalah kita berkongsi ilmu :

Apakah hukum memotong kuku dan rambut ketika haid? Apakah dalil-dalilnya?

Dibawah merupakan jawapan yang saya ambil menerusi laman www.zaharuddin.net. Sekadar perkongsian ilmu dan saling ingat mengingati, InsyaAllah.

Disebutkan di dalam syarah al-‘Iqna’ Matan Abi Syuja’ ( 1/60 ), menurut Imam al-Ghazzali di dalam Ihya Ulumiddin, bahawa tidak seharusnya seseorang yang berjunub memotong kuku atau mencukur bulu dan rambutnya kerana semua tadi akan dikembalikan di hari akhirat nanti dalam keadaan junub ( tidak bersih) .

Bagaimanapun, setelah diteliti asas kepada pendapat ini, maka tiada didapati sebarang dalil yang menyokongnya kecuali logik aqal semata-mata tadi. Demikian menurut Syeikh Sayyid Sabiq, Syeikh Atiyyah Saqar dan Dr. Rif`at Fawzi, professor Shari`ah di Univ. Kaherah


Soalan ini pernah di tujukan kepada Imam Ibn Taymiah di dalam kitabnya “Ghiza’ al-albab, 1/382 ) maka beliau menjawab : “ Tidak aku ketahui hukum makruh membuang rambut dan bulu dan kuku ketika junub, bahkan Nabi SAW bersabda : “ Sesungguhnya seorang mukmin tidak najis (tubuhnya) samada hidup ataupun mati”, malah Nabi memberitahu : “ buangkan darimu bulu-bulu kufur (yang tidak dicukur semasa kafir) dan berkhatanlah (apabila masuk Islam) “ maka arahan Nabi tidak menunjukkan sebarang tangguh cukur selepas mandi. Demikian juga diperintah wanita haid agar menyikat rambutnya semasa mandi junub, yang mana diketahui bahawa dengan menyikat ini boleh menggugurkan rambut (sebelum tamat mandi)..justeru apa yang dikatakan sebenarnya tiada asalnya.”Tiada sebarang halangan untuk memotong kuku secara junub. Pandangan ini juga datang dari tokoh ulama Tabien iaitu Ato’ bin Abi Rabah. ’Ata disebut pernah menyatakan seseorang boleh melakukannya dalam keadaan junub, malah dalam keadaan junub dan tidak berwudu’ (Riwayat al-Bukhari)

Sebagai makumat tambahan, kemestian menanam rambut, kuku yang dipotong dan sebagainya juga tiada sebarang dalil (kecuali jika dibimbangi akan diambil dan disihirkan), demikian juga larangan memotong kuku di waktu malam. Wallahu a’lam

11 comments:

Post a Comment
 1. alhamdulilah...
  dh trungkai kmykilan ni..
  rmai kwn2 ckp xblh ptong kuku mse haid

 2. terima kasih kpd yg berkenaan krn dpt memberi jawapan kpd soalan sy...
  wallahualam

 3. Terjawab sudah. Alhamdulillah. Terima kasih :)

 4. Alhamdulillah...trungkai juga perkara ni..terima kasih.

 5. oh, jadi boleh yah...

 6. saya ni seorang pengawas.
  bila saya tahan bdk pompuan yg kuku pnjng bdk pompuan kata x leh potong..lps 2 dia kata lgi kalo potong dosa.

 7. boleh rupenye....sbb kwn kate xleh potong

 8. salam.. maaf menggangu.. saya ingin bertanya.. jika kita memotong kuku,, adakah apabila kita mandi wajib dan kuku itu pon harus di bawa bersama??

 9. terima kaseh :)

 10. assalamualaikum..selama ni kalau haid mmg xpernah potong kuku..dan mmg sangat rimas tengok kuku yang panjang..Alhamdulillah rupa2nya boleh je potong kuku..

 11. salam.mmm mnjwb pertanyaan mngnai kuku tu kena bwk mandi ke x, sy ada tgk ceramah ustaz azhar idrus, beliau kata x perlu dibawa mandi. :) harap mmbntu.